Paleo, een blik op ‘native America’.

Arte wandbekleding

De Paleo-Indianen, de oudste inheemse bewoners van Noord-Amerika, hadden een kleurrijke levensstijl en een boeiende cultuur. De tekeningen en het kleurenpalet van deze collectie zijn geïnspireerd op de manier waarop kleding, juwelen en gebruiksvoorwerpen van dit nomadenvolk versierd werden. Paleo betekent ‘het oude’, maar deze aparte motieven zijn actueler dan ooit.

Latus
De meest effen variant, een zijde-imitatie die perfect harmonieert met de andere referenties. Met de onregelmatigheden van natuurlijke zijde, met hier en daar een dikkere of ruwere draad en met de volle, intense kleuren van echte zijde. We kozen hier bewust voor een zijde-imitatie, gedrukt op non-woven, omdat dit wél kleurvast en ook veel duurzamer is.

Tribu
Een combinatie van ritselende raffia imitatie en katoen, verweven tot een prachtig motief. Tribu verwijst naar de typische tribale motieven, zoals je ze kent van Mexicaanse stoffen. Rijkelijk en uitbundig, zonder overdadig te zijn.

Copán
Een combinatie van ritselende raffia-imitatie en katoen, verweven tot een prachtig motief. Het dessin van Copán doet denken aan wat je door een caleisdoscoop ziet: allerlei wonderlijke, mandala-achtige patronen die je kan veranderen door met de caleidoscoop
te schudden.

Empire
Hetzelfde ‘quillwork’ als Civilia, maar dan met een uitgesproken motief. Het is precies gemaakt zoals de Paleo Indianen het al deden, gestileerde figuren uitgekerfd in hout, steen of been. Uit opgravingen weten we ook dat ze dol waren op gekleurde materialen zoals koraal, turkoois en jade, tinten die je ook in deze collectie aantreft.

Civilia
Een uniek dessin, gebaseerd op ‘quillwork’, zowat de oudste borduurvorm. Handwerk dat enkel door de native Americans gebruikt werd voor de versiering van kleding, juwelen en andere gebruiksvoorwerpen. Civilia is rechtlijnig zonder echt strak te zijn. Het lijnenspel geeft je soms de indruk dat er laagjes van rechthoeken over elkaar liggen.

Strata
Strata verwijst naar de talrijke gesteentelagen die hun geschiedenis prijsgeven door wat je in de bodem vindt. Resten van potscherven, fossielen, mineralen en kristallen. Strata suggereert allerlei aardlagen, nu eens nat en glanzend, dan weer dof en droog. Samen vormen ze een soepel bewegend, golvend patroon. Als faux-uni zit er zoveel schakering in, die beweging en diepte creëert.

 

 

Bron: Arte

 

paleo-civilia-50561-m2 paleo-civilia-50561-m2
paleo-civilia-50563 paleo-civilia-50563
paleo-latus-50500 paleo-latus-50500
paleo-latus-50506 paleo-latus-50506
paleo-latus-50519 paleo-latus-50519
paleo-strata-50570 paleo-strata-50570